Karaokea ja musiikkia televisiossa

Karaokea ja musiikkia televisiossa

Musiikkia kohtaa käytännössä kaikkialla. Katsoit elokuvaa, kävit kaupassa tai ajoit autoa, kohtaat musiikkia. Puhumattakaan omista musiikintoistoista älypuhelimien ja suoratoistopalveluiden kautta. Koska karaoke ja laulaminen ovat suosittuja kotioloissa, on aivan luonnollista, että musiikkiohjelmia on myös tarjottu kotisohville. Yhteislaulu Tammerkosken Sillalla Mikko Alatalon johdattamana ei ole enää ajankohtainen ohjelmamuoto, mutta hohtonsa oli siinäkin. Suuri joukko ihmisiä paikan päällä laulamassa ja lähetys tv:ssä, jossa lauluun sai yhtyä mistäpäin Suomea tahansa. Suomi, kesä, musiikki ja yhdessäolo – toimiva konsepti juhliinkin.

Musiikkiohjelmia

Musiikkiohjelmat olivat erityisen hyvä ponnistuslauta 80-luvulla. Monet ohjelmat kuten Levyraati ja Hittimittari toivat artisteja ja kappaleita koko kansan tietoisuuteen. Syksyn sävel toi uusia lauluja suoraan suursuosioon. Televisio kasvatti laulujen ja artistien suosiota. Musiikki alkoi myös tähdätä televisioon ja esimerkiksi MTV:n Jyrki -ohjelma toi harvinaisempaakin musiikkia valtavirran katsottavaksi, kun musiikkivideot nousivat suosioon ja vahvistivat asemaa musiikin levittämisessä. Tenavatähti taas teki lapsiartisteja 1990-1995 ja näitäkin laulukisoja muistellaan yhä vuosien jälkeen. Seinäjoen Tangomarkkinat on tangoon keskittynyt musiikkifestivaali, jonka vuotuinen kisa näytetään televisiossa. Lopuksi kruunataan vuoden uusi tangokuningas ja tangokuningatar. Tangomarkkinat vetävät yli 100 000 kävijää vuosittain ja halukkaita laulajia löytyy edelleen. Kansainväliset kisat, kuten Euroviisut synnyttävät lukuisia uusia hittejä vuosittain ja ovat yksi kanava artistien ja musiikin leviämiseen kotimaan ulkopuolelle.

Karaokeohjelmia

Ohjelmia, jossa osallistujat laulavat tai arvuuttelevat lauluja, on ollut useita. Usein osallistujat ovat tunnettuja artisteja, mutta myös tavalliset ihmiset ovat päässeet osalliseksi. Esimerkiksi ohjelmassa Biisikärpänen, osallistujat kisasivat kappaleiden tunnistamisessa ja sanojen muistamisesta eivätkä niinkään laulaneet ja esiintyneet.

ButsiBum

BumtsiBum! on yksi tunnetuimmista karaokeohjelmista ja teki uuden paluun uusitulla nimellä Butsibum vuonna 2017 televisioon. Ohjelma jäi yhteen kauteen, sillä se ei saavuttanut samaa menestystä kuin edeltäjänsä vuosina 1997-2006 Marco Bjurströmin juontamana.

Ohjelman ideana oli paljastaa haetusta kappaleesta sanoja kerrallaan. Jokaisesta paljastetusta sanasta piti vierailevien artistien laulaa laulu, kunnes oikea kappale löytyy. Oikeasta kappaleesta ja siihen liittyvästä tietokysymyksestä joukkue sai pisteitä ja ilta päättyi yhteislauluun.

Tartu mikkiin

Tartu mikkiin oli Yle 2 esitetty, Sami Hintsasen juontama lauluohjelma, jossa vierailevat artistit arvasivat esitettäviä lauluja inserttien perusteella. Insertit olivat karaokelaulajien esityksiä ilman musiikkia. Esiintyjä lauloi kappaletta kuulokkeet korvilla, joten laulu piti arvata sanoista, hyräilystä ja esityksestä. Usein mukana oli jonkun vieraan oma kappale ja nähtäväksi jäi, tunnistaisivatko he omia kappaleitaan. Nauhoituskiertue kiersi pitkin Suomea ja karaokessa laulaneita kutsuttiin ohjelman kuvauksiin yleisön joukkoon. Tartu mikkiin oli varsin suosittu. Se pyöri televisiossa vuosina 2005-2015.

Muut ohjelmat ja kisat

Karaokessa järjestetään useita kilpailuja ja näistä esimerkiksi Kultakurkku -kisaa esitetään Alfa TV:llä. Erilaisia laulukisoja, ohjelmia ja lauluesityksiä tv:ssä nähdään yhä paljon. Musiikki ja laulu on suosituimpia viihdemuotoja ja vetää katsojia. Musiikkiin ja kappaleisiin liittyy myös paljon muistoja, kuten Ylen SuomiLOVE ohjelma osoittaa.

Karaokea ei ole pakko laulaa osallistuakseen. Ylen Karaokekarnevaali on kiertänyt Suomea hyvällä menestyksellä ja onnistuneimmista suorituksista katsojat saavat äänestää suosikkinsa. Karaokekarnevaali ei aina vaadi laulua vaan tällä kertaa selviää hyvillä puhelahjoilla. Ideana on selostaa esimerkiksi urheilua tai ennustaa säätä. Esiintyjä pistää persoonansa likoon siinä missä karaokelaulajakin,