Karaokella ääni käheäksi

Tervetuloa karaoken innostavaan maailmaan karaokefinland.fi sivustolle. Karaokesta voivat nauttia kaiken ikäiset ja kokoiset. Olit sitten lavoja valloittava tähti tai kylpyhuoneen akustiikasta nauttiva virtuoosi, karaoke sopii kaikille.

Karaoke on lähtöisin Japanista

Karaoke on lähtöisin Japanista ja yksi suurin amatööriviihteen muoto. Karaoke onkin japania ja lyhenne sanoista kara eli tyhjä ja ōkesutoran (engl. orcestra). Karaoken ideahan on laulaa karaokeäänitteeltä tulevaan taustamusiikkiin ja sanoihin. Äänitteessä voi myös olla artistin laulu, jolloin oma ääni ei nouse niin paljon esiin ja arempikin esiintyjä uskaltautuu laulamaan.

Japanissa karaokelle on pyhitetty kokonaisia yrityksiä, hotelleja ja pelisaleja. Ryhmä voi esimerkiksi vuokrata pariksi tunniksi äänieristetyn huoneen, jossa on täydelliset karaokevehkeet. Ilta kuluu rattoisasti ystävä- tai työporukalla laulaessa. Japanilaiset ovat tunnetusti intohimoista karaokekansaa, jota ei hillityn käytöksen mielikuvasta herkästi uskoisi. Emme me suomalaiset huonoksi kakkosiksi jää. Karaokelle löytyy kilpailuja ja yökerhoissa seka baareissa järjestetään säännöllisesti karaokeiltoja. Laulaminen on suosittu harrastus.

Karaokea kotoa esiintymislavoille

Karaokea voi yksinkertaisimmillaan harrastaa kotisohvalla. Monet pelit, kuten Singstar hyödyntävät ihmisten intoa laulaa. Laulettavaa löytyy loputtomasti, eikä enää tarvitse nojautua vain karaokelevyihin, vaan yksittäiset suosikkikappaleet voi ladata netistä. Mikäli laitteita ja mikkejä ei kotoa löydy, äänilevyt ja dvd:t käyvät kotiharrastajille hyvin. Myös ilmaiset toistopalvelut esimerkiksi Youtube tarjoavat paljon karaokeen sopivia videoita.

Baarit ja yökerhot tarjoavat usein karaokeiltamia. Ihmisten edessä laulaminen vaatii pientä heittäytymiskykyä, mutta kaikki ovat tervetulleita laulamaan. Usein karaokessa yksi tai useampi laulaja esittävät yksi, tai kaksi haluamaansa kappaletta mikrofoniin laulaen. Halukkaita on usein jonoksi asti. Taitavimmat laulajat voivat osallistua karaokekisoihin. Amatöörilaulajille tai kokeneemmille, sekä miehille että naisille voi olla omia sarjoja kisoista riippuen. Vuosittain järjestetään myös karaoken SM-kisat.

Karaoke on suosittu ohjelmanumero ja ajanviete myös illanistujaisiin tai juhliin. Moniin juhliin kuuluu musiikki. Yhteislauluja enää harvemmin näkee, mutta karaoke sopii moniin juhliin hyvin. Kaveriporukan illanistujaisiin musiikki on olennainen osa ja usein lauluun ryhdytään ilman karaokeakin. Valmiit karaokeäänitteet mahdollistavat myös helpon harjoittelun vaikka yllätysesiintymiseen. Juhliinkaan ei tarvitse varta vasten etsiä soittajia, kun karaokelaitteita voi myös vuokrata.

Mikä kappale valita karaokeen?

Usein kysytään lempikappaleita karaokessa laulettavaksi. Kaikki kappaleet sopivat karaokeen, valitse mikä suosikki vain. Tietyt klassikot ja suosikit nousevat kuitenkin useinmiten laulettujen kappaleiden joukkoon. Kappaleet sopivat useimmille, tai sitten ne ovat soineet paljon esimerkiksi radiossa, joten se osataan hyvin jo valmiiksi. Suosittuja kestohittejä karaokeakappaleiksi ovat muun muassa Kotiviini, Aikuinen nainen. Paratiisi, My Heart Will Go On ja Tallulah. Suomen virallisen karaokelistan mukaan pinnalla on nyt Arttu Wiskarin Suomen muotoisen pilven alla.

Suosituinpia karaokehittien artisteja ovat Jenni Vartiainen, Kari Tapio, Dingo ja Popeda. Ulkomaalaisista artisteista suosituinpia ovat Elvis ja Sinatra.

Helpoiksi kappaleiksi aloittelijoille kehutaan Jenni Vartiaisen Ihmisten edessä, Anna Hanskin Kotiviiniä sekä Juice Leskisen Viidestoista yötä. ABBA:lta löytyy myös monia sopivia karaokehittejä.

Ääni on tärkeä

Ääni on tärkeä osa karaokea, eikä nyt puhuta vain laulajasta. Äänentoisto ja oikeat laitteet ovat merkittävä osa harrastusta. Kotona laulaminenkin on mukavampaa, kun äänentoisto toimii. Kotiharrastajille riittää usein tv:n tarjoamat mahdollisuudet, mutta kyllähän fiilis on ihan eri kaiuttimien kanssa. Karaokebaarissa mikään ei harmita niin paljon kuin huono äänentoisto. On löydettävä tasapaino musiikille ja laulajan äänelle. Tämä koskee myös rytmitystä. Jos sanat, musiikki ja laulu eivät ole tasapainossa, tulee joku elementti jäljessä ja rikkoo kokonaisuuden. Åäänentoistomahdollisuuksia on nykyään valtava määrä siirrettävistä pienistä kaiuttimista kunnon ammattilaitteisiin.

Lopuksi tai aluksi

Oli tavoitteesi sitten lavojen virtuoosi tai kotisohvan yksinäinen sielu, toivotamme sinut vielä kerran tervetulleeksi innostumaan karaokesta. Laula suosikki lapsuudenkappaleesi, koskettavin elokuvabiisi tai radion kestohitti ja anna rytmin virrata sieluusi. Kaikkeen harrastamiseen pätee kuintekin yksi sääntö; pidä hauskaa, äläkä kiusaa muita. Pidä turhat mölyt mahassa ja kannusta muita. Hyvällä mielellä on ilo harrastaa ja jakaa kokemuksia muiden kanssa.